Glijden of lopen?

De sneeuw van afgelopen weekend zal denk ik nog niet de laatste zijn. De winter is vroeg losgebarsten maar we zijn er nog niet. Naar verwachting is dit slechts een voorproefje. De goede jassen hebben we al gehad. Daarmee zul je een goed eind kunnen komen. Tenzij je door je schoeisel onderuit gaat. Letterlijk. Ik presenteer u mijn top 5 voor deze winter. Ik oordeel op uiterlijk, eigenschappen van het materiaal en de zool.

Ik zal beginnen met een schoen van een van mijn favoriete sportmerken. New Balance is deze winter gekomen met de 710. Deze schoen ziet er goed uit. Rugged en helpt je zeker de winter door. Tot op zeker hoogte, helaas. Als we de zool bekijken blijf je zeker wel overeind. Echter is deze schoen niet zo erg waterdicht. Het leer en de stiksels zijn de minste zorgen als je kijkt naar waterdichtheid. Het gebruikte nylon op de tenen en in de zijkant is zo lek als een mandje. Daarnaast.. ze zijn ook niet erg dik gevoerd. Een aanrader voor het ritje naar de supermarkt dus.

Voor wie iets verder wenst te wandelen kan natuurlijk voor het bekendste merk gaan. Nike! Deze komt met een oude bekende. Bekend voor de wat ouderen denk ik want Nike brengt de Magma terug en die hebben we al een tijd niet meer gezien. Lekker schoentje al zeg ik het zelf. Redelijk warm en ook de zool doet vermoeden dat je niet in spagaat zal gaan.  enige nadeeltje is dat ook deze matig waterdicht is. Suède is mijn favoriete materiaal voor schoenen maar daar waar het even function before fashion gaat zet ik deze even op een vierde plek.

We gaan even naar wat ik de fraaiste vind in het gezelschap. Red Wing shoes heeft met hun Classic wel een beest in huis. De zool is lekker dik en zal de kou niet zo snel binnen halen. Het leer houdt zich uitstekend in de regen en sneeuw alleen, ik vind ze iets aan de dunne kant. Wat te doen? Dikke sokken aan en je loopt er goed bij. Profieltje onder de schoen is wel wat aan de ondiepe kant en vrees dat je nog wel moet opletten hoe en waar je loopt. Als je onderuit gaat, ga je wel in stijl.

Deze is voor mij een toppertje. Waarom? Omdat ze me echt hebben verrast en eigenlijk per toeval heb ontdekt. Ze lagen al jaren in mijn kast en bij de zoektocht naar goede winterschoenen ben ik menigmaal voorbij gegaan. Onterecht zo blijkt nu. De klassieke Yellow Boot van Timberland. Immens populair zo’n tig jaar geleden maar nog steeds geen onogelijke verschijning. Het profiel is goed. Diep en hard wat zich lekker vastgrijpt in de sneeuw. Waterdicht mits je ze bijhoudt met de speciale olie. Verkrijgbaar in andere kleuren voor diegenen die niet wilt zien dat de pekel zich nestelt op het geel. Dan neem je toch een bruine. Ik zeg doen voor wie mijn nummer 1 niet aandurft.

Wat kan ik zeggen over de nummer 1. Sorel is nu eenmaal koning in outdoor artikelen. En dat is wel echt te merken aan de Caribou. Ik zal op voorhand toegeven dat deze hummer onder de wintersloffen echt wel aan de robuuste kant is, hoe. Maar met een reputatie dat terug gaat naar 1972 en nog steeds de ongeslagen nummer 1 in winters schoeisel,hoe kun je daar weerstand tegen bieden. Deze schoen beschikt over een dikke laag bonte voering (no worries het is immitatie bont), geplakte naden in het bovenwerk en de zool is verlijmt voor een absolute waterdichte afwerking. Qua grip denk ik dat je wel goed zit. Als je hier nog mee op je snuffert gaat dan heeft dat niet aan de schoen gelegen…En aangezien er een aantal stylisten en BN-ers op gesignaleerd zijn… Ik denk dat ze nog best hip kunnen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.