Freitag

Oude vrachtwagenzeilen, oude autogordels en oude binnenbanden van fietsen. Wat kan een mens daar nou mee. Nou, dat zal ik je vertellen.
De gebroeders Freitag  waren zo rond 1993 op zoek naar een degelijke en waterdichte messenger-tas. Beroepshalve moesten de heren met enige regelmaat met een berg schetsen over straat. Zonde als hun creaties door regen beschadigen. Inpakken in een goeie tas.

Wat doe je als je iets niet kunt vinden? Dan ga je zelf maar eens bedenken of je het kan maken. Vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Echter komt er soms een idee op je pad waar je meteen iets mee kunt. Pad? Ik bedoel snelweg. Over de snelweg langs hun kantoor raasden dagelijks vrachtwagens voorbij. Daarin bleef alles droog. Het zeil wat hier op zat trok hun aandacht. Waterdicht en praktisch onverwoestbaar. Hoe makkelijk wil je het hebben!?
Deze ingeving werd gecombineerd met wat er nog meer voor handen was. Autogordels. Je moet immers wel de tas om kunnen doen. Comfortabel en zacht. Dit werd het materiaal voor de schouderband. Maar hoe krijg je de naden nu waterdicht. Aangezien de heren nogal wat kilometers aflegden hadden ze nog wel een binnenbandje liggen.  Dit werd het materiaal om de naden waterdicht af te werken en tevens te dienen als buffer zodat de stof niet slijt langs de randen. De eerste Freitag tas was geboren.

Het eenvoudige design werd opgemerkt door de mensen in hun omgeving.  Het liet dan ook niet lang op zich wachten tot mensen ook zo’n tas wilden. maar ja, die hadden ze zelf gemaakt. Aardige jongens als ze waren hebben ze er nog een paar in elkaar gezet. Het kan soms hard gaan want ook die mensen werden op de tassen aangesproken. Meer en meer vraag is ontstaan. PING!! en er ging een lampje branden. Er werden nog meer tassen gemaakt en die werden onderhands verkocht. Geheel onbedoeld is daar een onderneming uit ontstaan die is uitgegroeid tot een waar 120 mensen werken. Nog steeds naast die snelweg waar ooit de inspiratie is opgedaan.

Goed bezig. Een Freitag tas is gemaakt van gerecyclede onderdelen. De tassen worden met de hand gestikt en afgeleverd met een Zwitserse kwaliteit. Want kwaliteit doen ze wel aan, daar in Zwitserland. En omdat het gerecyclede materialen zijn is er ook nog eens gedacht aan het milieu. Iets wat ze daar sowieso wel hoog in het vaandel hebben staan. “als je geen auto nodig hebt, ga je maar lekker fietsen” om even als voorbeeld te  noemen van de groene gedachte van Freitag.
Het enige nadeel overigens van Freitag tassen is.. als je er een gezien hebt die je mooi vind. Doe maar niet te veel je best om die tas te vinden. Het zijn namelijk allemaal andere zeilen die er gebruikt worden. Zodoende zal je een tas vinden die er op lijkt, maar niet is die nooit het zelfde als die ene die je gezien hebt.

Inmiddels is Freitag uitgegroeid tot een tassenfabriek met een redelijk uitgebreide collectie modellen. Uiteraard allemaal in andere kleuren en vormen en maten. Eenvoud met een duurzaam karakter. Zowel het materiaal als de productie.
Ik hou er wel van, merken met verhalen. Ik hou er wel van, eenvoudige designs. Ik hou eigenlijk wel een beetje van die freitagtassen.

Freitag heeft een zeer strikt distributie beleid. Zodoende zijn ze alleen te verkrijgen in hun eigen online-store. Hier is ook een store-locator te vinden welke je de dichtstbijzijnde dealer kan vertellen.

Tags from the story

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.