Karhu Originals Fulcrum Snow,

Het is weer eens tijd om het stof van een briljant label te blazen. Uiteraard briljant want bescheiden als we zijn bij OurBubble, voor minder doen we het niet. Karhu. Ik gok dat er niet heel veel mensen zijn die nu “o ja” denken. Voor hen en degenen die het helemaal niks zegt zal ik het even vertellen.

We kijken even terug naar 1916. Een jaar waarin in Finland alleen maar geïmporteerde sport artikelen te koop waren. Te duur en ze konden niet helemaal voldoen aan de vraag. En zoals dat wel vaker gaat, is er dan iemand die vindt dat ie het zelf maar moet gaan doen. Prima plan! Karhu heette destijds nog niet Karhu. Hoe het wel heette is toch niet te lezen laat staan uit te spreken. Wat inhoudt dat in dit verhaal het gewoon Karhu heette vanaf dag een. Het scheelt dat Karhu een paar jaar later wel officieel de beer mee kreeg. (Karhu betekend beer in het Fins – Red.).

Slaan we gewoon een jaar of wat over. Het merk kreeg in korte tijd prima recensies en wist het daarmee op korte termijn voor elkaar te krijgen om voor de Olympische Spelen hofleverancier te worden in 1952. Leuk en aardig allemaal maar we springen nog even iets verder naar 1976. Ik vind het gegeven zo koninklijk  dat er een merk is dat stoer doet met air in hun schoenen en iedereen maar denk dat zij het bedacht hebben. Niets is minder waar want daar waar het merk met die grote gaten in de schoenen het hardste schreeuwt is het de kleine Fin die de eerste schoen heeft gemaakt met ‘air’. Karhu kwam in dit jaar, 1976, met de Champion. Ik vind het een wereld schoen. (had ik toen maar een paartje gekocht.. shiii….). Dus voor alle mensen, Karhu was eerder. Oké en nu? Waar gaat dit verhaal heen? Kom ik alleen maar even wijs doen met een verhaaltje of heb ik nog wat.

Jazeker dat ik nog wat heb. Ik niet maar onze Finse vrienden hebben nog wat. De afgelopen jaren hebben we niet heel veel gezien van ze. 6 jaar geleden was de laatste keer dat ik de Champion heb gezien. Bij Seventyfive sloop er nog een basketbal schoentje tussendoor en dat was het. Gone forever? Nope!! Want afgelopen zomer kwam ik weer iets van ze tegen. De Fulcrum Star. Een running schoen met techniek waardoor je sneller zou rollen van hiel naar teen. In 1986 was het heel wat. Anno 2011 vind ik het zien van de schoen alleen maar leuk. Techniek kan me een beetje gestolen worden. Echter is het wel iets wat genoemd mag worden want vooruitstrevendheid in 1986 was niet iets vanzelfsprekends.

Waar iets ingezet wordt moet het ook afgemaakt worden. De Fulcrum Star is niet compleet zonder zijn broertjes Snow en XC. Want daar waar je de Star in mooi weer droeg, daar heb je weinig aan in de winter. En de winter is er nogal eentje in Finland. De XC en de Snow bieden uitkomst. Nou ja, dat deden ze. Want tegenwoordig dragen we dit natuurlijk alleen nog maar voor de ‘shine’. Ik zeg shine want ze zijn wel shiny, zo zilver. Ik denk dat dit een van de weinige keren is dat ik zilver als kleur voor een mannen schoen tolereer. Komen weinig merken mee weg zonder dat ze straks gedragen worden door flamboyante Italianen. Voor wat ik begrepen heb komen er ook nog nieuwe kleuren uit, maar geen originele kleuren. En ik kan haast niet wachten. Als ze net zo lekker zitten als de Champion dan ga ik inslaan. Je weet wel wat ik toen ook had moeten doen met die blauwe! Ze komen er aan. Dus we zullen het even met de plaatjes moeten doen.

De schoenen komen volgens het selectieve distributie beleid niet overal en nergens te liggen. Zodoende kan ik voorlopig alleen vertellen dat ze in de webshop van Karhu sowieso te vinden zullen zijn, zodra ze uitkomen. Fingers crossed dat we niet lang zullen hoeven te wachten.

Tags from the story
,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.