Griekenland, mooi failliet!

Gregor

Gregor Christiaans, gediplomeerd olijfolie proever en eigenaar van horeca groothandel Olijfbedrijf. Geeft iedere twee weken zijn blik op de wereld. Deze keer kijkt hij naar Griekenland. Een mooi land, met zoveel verschillen en stiekem ook wat overeenkomsten met ons kleine Nederland. De ervaringen van Gregor lees je hier.

Griekenland is failliet, dat is inmiddels wel een feit lijkt mij. Ondanks dat onze Europese ministers blijven volhouden dat het niet zo is, trust me: it is! Maar het blijft een mooi land. Voor diegene die naar aanleiding van deze kop een column verwachtten waarin staat dat het prima is dat Griekenland failliet gaat, dat ze lekker met de drachme aan de slag moeten en dat Grieken toch allemaal siësta vierende luiaards zijn….pech! Toch blijf ik mij op mijn tripjes naar onder andere Griekenland verbazen over de verschillen met Nederland. De vraag is dan ook: zijn deze verschillen aanleiding voor het faillissement? Tenslotte hebben wij hier in Nederland ook problemen zoals een muurvast zittende huizenmarkt.

Een ‘zoek de 7 verschillen’ tussen Griekenland en Nederland is op zijn plaats. Op macro niveau wordt dit al dagelijks gedaan dus laten we het op micro niveau proberen. Voor het gemak beginnen we met de vergelijking van luchthavens. Bijvoorbeeld met de ‘bewakers’ van de detectiepoortjes en ‘checkers’ van je boarding pass. De mensen met de bekende ‘V’ op hun revers zijn niet de meest vrolijke mensen die ik op Schiphol meemaak (daarom vertrek ik graag vanaf 010…). Ze zijn vooral lekker met elkaar aan het keuvelen en kijken streng (althans dat proberen ze). Vervolgens loop je door het detectie poortje. Hopelijk gaat er geen alarm af. Ze hebben thuis waarschijnlijk alle seizoenen van Cold Case, NYPD en God weet wat nog meer op dvd. Het liefst zouden ze zeggen ‘ spread them!’

De bewaker op Thessaloniki airport ( een zeg maar grote bushalte) daarentegen sprak keurig Engels, zag dat ik verlaat was en redelijk verhit vanwege het rennen. Hij stelde me gerust en wees mij erop dat ik net om de hoek nog een kop koffie kon drinken of iets verderop in een lekkere luie stoel kon neer ploffen om tot rust te komen. Had hij niet hoeven doen natuurlijk. Ik was hem dankbaar. In het vliegtuig ook een aangename sfeer: klassieke muziek voor en na start en landing. Goede kwaliteit ook. Nieuwe vliegtuigen, heerlijk.

heraklion-airport

Van Thessaloniki door naar Heraklion, Kreta. (Komt erg goede olijfolie vandaan kan ik u zeggen). Eenmaal geland op Heraklion airport komen de verschillen pas goed naar voren. Heel veel lege
taxi’s op de standplaats. Veel dorpen meer en meer uitgestorven. Tuurlijk, het is ‘off season’. Echter, veel bedrijfjes en winkels zijn permanent gesloten. Restaurants draaien slecht, veel faillissementen. Onder andere in het feestdorp Chersonissos. Gelukkig is daar star beach en hebben wij als Nederlandse culturele ambassadeurs Jokertje, Matsu-Matsu en Barbie. Komen er in de zomer wellicht nog toeristen.

Zakros

Zijn er goede ontwikkelingen te melden? Jazeker! Arke Fly gaat vanuit Amsterdam rechtstreeks vliegen op een piepklein provinciestadje in het oosten van het eiland, Sitia. Hierdoor wordt dit werkelijk prachtige gebied wellicht ontdekt door toeristen. Boek die vlucht! En rij dan gelijk even door naar Zakros en Xerocampos. Daar hebben mijn schoonouders nog een werkelijk briljant huis te koop staan. nog niet verkocht, want op de Griekse huizen markt heerst natuurlijk ook een crisis…. Hebben we toch nog een overeenkomst!

5 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.