Straten van Tokyo – Een hysterisch bord spaghetti,

ginza crop

Naast Gregor Christiaans hebben we bij Our Bubble het genoegen nog een topschrijver aangetrokken te hebben, Willem Bos. Willem is gegrepen door de magie van Japan. In de komende series zal hij zijn verhaal doen over zijn ervaringen en uitleggen wat Japan, de labels en de tradities voor hem zo bijzonder maken. Vandaag neemt die ons mee door de straten van Tokyo.

Een dag lang ben ik bezig geweest de perfecte woorden te vinden voor de idiote driedimensionale wirwar aan straten in Tokyo. Maar eigenlijk doe je die wirwar tekort met een metafoor. Je moet het ruiken, voelen, ervaren. Dan begrijp je pas wat ik bedoel. De stad is zo immens en de belangrijke buurten zijn meer verspreid dan in bijvoorbeeld Londen of New York. Zat Nederlanders die in vijf dagen Big Apple, Manhattan niet verlaten.

Het is onmogelijk alle winkelgebieden van Tokyo te omschrijven. Daar komt nog eens bij dat de weg zoeken zoals je dat in Berlijn of Barcelona zou doen absoluut onmogelijk is. Kaarten zijn lastig te lezen, Japanners kunnen geen engels, je bent dus echt op jezelf aangewezen. Ik beperk me dus tot drie winkelgebieden die heel erg van elkaar verschillen, maar allemaal uniek zijn in hun soort: Harajuku, Nakameguro en Ginza. Op het moment van schrijven is een euro ongeveer 130 yen waard en is het zeker de moeite waard – als je net als ik houdt van Japanse spullen – om naar Tokyo af te reizen. In veel gevallen betaal je omgerekend echt maar de helft vergeleken met Europa. Laat me je meenemen op een minitour door Tokyo.

beams_harajuku

Harajuku ligt in het westelijk deel van Tokyo en kenmerkt zich door smalle, nauwe steegjes waar je als tandpasta in een tube doorheen wordt gedrukt. Het vette aan Harajuku is de surrealistische combinatie van vintagewinkels, boetieks en flashshipstores; één keer met je ogen knipperen kan betekenen dat je net langs die Jordan 1’s loopt die je in je jeugd altijd al wilde hebben. De Meji-dori, de straat die als een soort aorta door West-Tokyo loopt, biedt plaats aan meer dan tien(!) Beams winkels, met in het midden mijn persoonlijke favoriet Beams+. Loop je Meji-dori verder naar het noorden af, kom je in een wat rustiger gebied, officieel Sendagaya genaamd, maar officieus nog onderdeel van Harajuku. Daar, in Sendagaya, zit een van mijn favoriete winkeltjes: Loopwheeler. Het zit in een klein pandje waar een ouderwetse weefmachine constant aan het spinnen is om voor jou en mij de mooiste sweatshirts te maken. Zacht, ultrasoepel, en toch 100% katoen. Zo’n trui die je nooit meer uit wilt doen, ze doen bovendien ultraheftige collabs met Nike die alleen in Japan verkrijgbaar zijn!

nakameguro

Nakameguro, ten zuidwesten van Harajuku is een gebied waar je je begeeft tussen de upperclass. Waar Ginza meer de PC Hooftstraat is, kan je Nakameguro vergelijken met de Cornelis Schuytstraat; meer locals, kleinschaligere winkels en zeker zo luxe. In Nakameguro vind je veel minder hoogbouw. Merken als APC, Nanamica en Nigel Cabourn hebben er hun flagship stores zitten. Het leven speelt zich voornamelijk af langs de rivier de Meguro. De buurt is – zeker in vergelijking met andere wijken in Tokyo – ook op zaterdag relatief een oase van rust, zeker ook omdat de locals op dat moment vaak juist Tokyo in trekken. Daarnaast heeft het op gastronomisch gebied veel te bieden, je hebt er restaurantjes en barretjes in alle soorten en maten.

ginza

Ginza, dat redelijk in het midden van de stad Tokyo ligt, is de plek waar je naartoe moet als je geen zin hebt om heel moeilijk te zoeken naar allerlei winkeltjes maar gewoon in een keer de limiet van de creditcard wilt bereiken. Er zitten gigantische warenhuizen waarbij vergeleken De Bijenkorf slechts een marktkraampje is. Er zit bijvoorbeeld een vestiging van Barney’s New York, maar ook de succesformule van Comme des Garcons oprichtster Rey Kawakubo, Dover Street Market heeft Ginza als thuisbasis gekozen. Bovendien zit er een gigantische vestiging van Hankyu Men’s, een warenhuis alleen voor mannen met werkelijk waar alle merken waar we collectief op OurBubble altijd op soppen. Leuk detail, in de kelder van Hankyu zit een vestiging van Monocle Cafe, inderdaad, die van het gelijknamige magazine.

Geloof mij, er is nog veel meer te zien, maar zo heb je in ieder geval een klein beetje een idee wat er allemaal te vinden is. Ik heb nog wat links toegevoegd van handige sites die je nog verder op weg kunnen helpen of die je kunt gebruiken ter verdieping.
Havenshop Land of the Rising Sun –  Gaaf filmpje van evenzo gave Canadese winkel
Highsnobiety – Shoppen in Tokyo 2.0
Superfuture – De weg vinden is moeilijk, maar zij maken het redelijk te doen

Mocht je meer willen weten, contact me dan via @willemistic, in mijn volgende blog zal ik ingaan op Japanse fashion in Nederland. Waar kan je het vinden?

Tags from the story
, ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.