Alden Long Wing Blucher,

Alden Longwing Brogues Detail

De Alden Long Wing Blucher blijft by far een van de beste schoenen ooit. Sowieso is de Long Wing, of Longwing, altijd mijn persoonlijke favoriet wanneer het om Brogues gaat. De Long Wing dankt zijn naam aan het feit dat die lin met gaatjes van voor tot achter doorloopt. Kijk bijvoorbeeld eens naar een Grenson Archie en zie hoe die Brogue-lijn na de neus stopt.

Op zich is daar helemaal niets mis mee, maar ik vind het zelf wat rustiger ogen wanneer die lijn gewoon netjes doorgetrokken wordt zoals bij deze onderstaande Alden Long Wong Bluchers. De Blucher is dan weer de Amerikaanse benaming voor wat we hier een Derby noemen. Het beste uit te leggen als een schoen waarbij de veter rij bij de voorkant van de schoen openstaat. De zijflappen zijn als het ware erop genaaid. In tegensteling tot de formelere Oxford waar de lip van schoen erin genaaid is en de vetersluiting de voet meer bedekt.

De naam Blucher komt volgens de overleveringen van de generaal Blücher, die in 1895 Napoleon bij Waterloo versloeg. Het gerucht gaat dat de soldaten van deze generaal laarzen met een Derby sluiting droegen. Wat hier allemaal van waar, geen idee, maar het levert weer een prima gesprek op wanneer je bij de Paasbrunch met familie volkomen uitgeluld bent en die stilte je iets te lang duurt.

Terug naar deze Alden Long Wing Blucher, deze is gemaakt van een heerlijke lap suède, vers van het kalf. Het bovenwerk is volgens de Goodyear Welted methodiek aan de gestapelde zool verbonden. Een constructie welke zorgt voor een uiterst lange levensduur. En in tegenstelling tot een geplakte (Blake welted) zool is dit geheel wel makkelijk te vervangen door de Alden fabriek. Als na 10 jaar je schoenen enigszins versleten zijn, kan je ze opsturen richting Alden voor een volledige refurbishment. De prijs van een paartje Alden schoenen is aanzienlijk, maar je hebt dan ook wel een schoen voor het leven.

Deze Alden Long Wing Blucher in het Tan Suède laat zich makkelijk dragen onder denim, flannels en chino’s. Met een beetje fantasie en bladeren door een Take Ivy kom je erachter dat je ze ook nog wel onder een short kan rocken. Maar voor dat alles mogelijk is, moet je ze eerst even op de kop tikken. En dat kan natuurlijk gewoon bij END.

Alden Long Wing Blucher Brogue

 

 

Tags from the story
, ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.