Glenmorangie Taghta,

HR Dr

Hier dan, TGIF. Ik heb voor mij zelf de regel dat ik enkel op vrijdag, zaterdag en zondag alcohol nuttig. Alleen regels zijn daar om keihard verbroken te worden en zo zat ik maandag avond al in de Industriële Groote Club te genieten van een aantal bijzonder gelimiteerde varianten whisky van Glenmorangie. De reden van de avond, vandaag 26 September lanceert Glenmorangie en nieuwe whisky welke een bijzondere oorsprong kent.

Dit is ‘s werelds eerste crowdsourced whisky. Glenmorangie heeft de afgelopen jaren meerdere malen een unieke whisky op de markt gebracht in een gelimiteerde oplage, dus dat is niet nieuw, maar Dr. Bill Lumsden, Directeur Distillatie en Whisky Creatie bij Glenmorangie heeft voor de uitgave bedacht dat de gehele whisky in samenspraak met een grote groep consumenten tot stand moest komen. Van het ontwerp van de fles tot de vaten waarin de whisky gerijpt is, van de stad voor de lancering van de fles tot de naam van de whisky, alles is in samenspraak met een groep liefhebbers tot stand gekomen.

Terug naar afgelopen maandag, we zaten dus met een select gezelschap in de bestuurskamer van de club en kregen alle voorgaande edities van de limited editions nog even te proeven. De chef van het huis had per whisky een gerecht bereid en deze gangen werden tijdens een heerlijk bevlogen verhaal van Hans Offringa over whisky uitgeserveerd. Geloof me, mocht je geen reet van whisky weten, dan nog had je genoten van deze avond. Zoals de heer Offringa over whisky spreekt is hoe Tinker Hatfield over de Max 87 spreken kan.

Het slotstuk van de avond was het proeven van deze Glenmorangie Taghta. Ik geloof dat Dr. Bill Lumsden de juiste mensen bij elkaar geroepen heeft voor de totstandkoming van deze schitterende whisky. Dit is er niet een om weg te hakken aan de bar, deze drink je op een herfstachtige zondig middag op de bank met de laatste editie van Monocle of goed boek in de hand. Van deze fles zijn slechts 12.000 stuks gebotteld. In schoenentermen is dat vergelijkbaar met 144 paar Nike Air Max Amsterdams. Deze fles is dus zwaar gelimiteerd en geloof me, wanneer je deze bij een van de whiskyspeciaalzaken op de kop kan tikken kan je beter meteen twee flessen mee nemen. Één om van te drinken en één voor later.

Glenmorangie Taghta