Duurzaamheid in fashion, hoe dan?

Duurzaamheid Fashion Mais

Duurzaamheid is een onderwerp, dat niet vaak in de fashion-magazines en blogs figureert. Want laten we wel zijn: fashion is negen van de tien keer verre van duurzaam. Natuurlijk zijn er erg betrokken labels, die zo duurzaam mogelijk omgaan met de grondstoffen en productieprocessen. Maar veel zijn het er niet en het kan nog veel beter.

Begrijp me goed, op mijn duurzaamheidsindex valt ook nog veel aan te merken. Maar ik draag, waar ik kan, mijn steentje bij. In sommige gevallen is duurzaamheid trouwens ook nog eens duurzaam voor de portemonnee. En dat helpt prima natuurlijk!

 

 

Tweede kansjes

Een van de eenvoudigste opties, ligt in de recycling: met je auto weet je al decennialang niet beter! Dus doe gewoon mooie spullen, die je niet meer draagt, in de verkoop. Er is online een grote markt voor tweedehands kleding. Zo hebben we Marktplaats natuurlijk, maar er zijn ook al tal van APPS die de verkoop van jouw afdankertjes een stuk eenvoudiger maken. Je kunt natuurlijk ook een kraam huren bij de plaatselijke rommelmarkt of fashionhandel of welke andere hippe namen ze ook verzonnen mogen hebben. Met een beetje mazzel haal je op deze manier weer genoeg knaken binnen om die Thom Browne Brogues, waar je al jaren op jaagt, eindelijk te kunnen kopen.

Duurzame productie,

Labels als Patagonia en Knowledge Cotton hebben duurzaamheid als hoogste prio in hun bedrijfsbeleid opgenomen. Ze zijn de enige niet; wat te denken van G-Star die een hele ‘Raw for the Oceans’-lijn heeft opgezet om bij te dragen aan het schoonhouden van de oceanen. Het blijft lastig om te zien welke merken echt met duurzaamheid bezig zijn en welke niet. Er zijn echter initiatieven zoals bijvoorbeeld Rank-a-Brand welke een heel behoorlijk onderbouwd idee kunnen geven. Dergelijke initiatieven helpen weer met kiezen. Uiteraard kan je ook gewoon de merken zelf vragen hoe duurzaam ze zijn!

Kledingbanken en inzamelingen

Een van de meest eenvoudige manieren om enigszins verantwoord met de inhoud van je kledingkast om te springen, is het inleveren van meuk die je toch niet meer draagt. Maak een rek met shirts en hang apart wat je eigenlijk nooit draagt. Check na een aantal maanden of die apart gehangen shirts er inderdaad nog hetzelfde bij hangen. Als dat het geval is, breng je ze naar een kringloopwinkel, die het laatste half jaar als paddenstoelen uit de grond schieten. Allang niet meer alleen kerkelijke initiatieven, maar steeds vaker ook particulieren, al dan niet ideëel gemotiveerd.

Want weggooien is zonde: er zijn mensen die jouw kleding met alle liefde ‘van de wereld’ van een tweede leven willen voorzien. Dat pak, dat je in een opwelling kocht en maar 3 keer aan hebt gehad: geef het aan een kledingbank. Dan kan iemand die een stuk krapper bij kas zit dan jij voor weinig geld een goed pak scoren. Van deze kledingbanken zijn overigens recent een aantal genomineerd voor een donatie van het ING Nederland fonds.

Het ING Nederland fonds

Omdat de overheid het steeds meer af laat weten, heeft ING in 2015 het ING Nederland fonds in het leven geroepen. Dit initiatief steunt zowel omvangrijke, landelijke initiatieven als ook kleinere en lokale stichtingen in de vorm van geld, kennis en tijd.  Zo kunnen kleine stichtingen zich voor een donatie opgeven onder het motto ‘Help Nederland vooruit’.

Bij nader inzien blijken er dus wel degelijk tal van mogelijkheden voorhanden om duurzaam bezig te zijn, ook en zelfs in fashion land. Doe jezelf een lol en check wat er allemaal kan. En vergeet niet, alle kleine beetjes helpen. Altijd!

Begin sowieso met het kijken in de mooie lijst van initiatieven en geef jouw stem. Check de ‘Help Nederland vooruit’-website, stem voor 30 januari en help die lokale stichtingen die graag het verschil maken.

Tags from the story

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.